Wie zijn wij?

En hoe is het begonnen?

'Wees zelf de verandering die je in de wereld wil zien.'

Vanuit die overtuiging heeft het Vlaardingse echtpaar Jan Anderson en Rita Boon zich altijd bevlogen ingezet voor het verrijken van Vlaardingen.

Door (co)financiering vanuit hun gelijknamige stichting hoopt het echtpaar jongere generaties te stimuleren om zélf kleur te geven aan onze stad. 

'Wees zelf de verandering die je in de wereld wil zien.'

Interesse in geschiedenis

Bij de naam Jan Anderson denken de meeste Vlaardingers meteen aan het gelijknamige Streekmuseum aan de Kethelweg.

Al van kinds af aan verzamelt Jan voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Later ontwikkelde hij een steeds bredere interesse in geschiedenis. Zijn verzameling historische objecten - die allen een link hebben met Vlaardingen - zijn sinds 1976 te zien in zijn Streekmuseum.

Minder bekend is dat Jan Anderson oprichter en directeur was van Cency - de eerste zelfbedieningsdrogisterij van Nederland. Cency groeide uit tot een landelijke keten en ging later op in Kruidvat en Trekpleister. 

Jan Anderson & Rita Boon

Handen uit de mouwen

Naast zijn dubbele functie als directeur van Cency en het Streekmuseum, zette Jan Anderson zich fanatiek in voor het verrijken van zijn stad. Zo richtte hij de Historische Vereniging Vlaardingen op, nam hij het initiatief voor het Geuzenmonument en werkt hij nog altijd aan het bundelen van zoveel mogelijk verhalen over de Vlaardingse geschiedenis. 

Al die dingen kon Jan alleen maar doen dankzij de steun en inzet van zijn vrouw Rita Boon. Wie vroeger het Streekmuseum heeft bezocht, herinnert zich haar misschien nog wel als de dame in het ouderwetse snoepwinkeltje. 

Rita en Jan staken graag de handen uit de mouwen en gaven op hun unieke manier kleur aan Vlaardingen. Het echtpaar inspireerde daarnaast veel mensen om ook bij te dragen aan een mooie, leuke en boeiende stad. 

Zij besloten daarom dat de winst van hun gezamenlijk vermogen bedoeld is om nóg meer kleur te geven aan Vlaardingen. Na het overlijden van Rita in 2015 richtte Jan Anderson de stichting op. 

Vanuit Stichting Jan Anderson en Rita Boon worden Vlaardingers aangemoedigd om aan de slag te gaan met hun eigen ideeën voor een kleurrijk Vlaardingen en ondersteund door middel van (co)financiering.

Handen uit de mouwen

Heb jij een goed idee?

Jij wil bijdragen aan een mooier en kleurrijker Vlaardingen? Dat juichen wij toe! Vraag steun aan voor jouw project. 

Stichting Jan Anderson en Rita Boon voorziet graag in de (co)financiering van jouw project!

Voorbeeld projecten     Aanvragen

Heb jij een goed idee?